11 februari: Literaire Salon: Vergeten schrijfsters rondom de Maliebaan

De vergeten schrijfsters A.S.C Wallis, pseudoniem voor (Adele Opzoomer) en Christine Doorman, beiden geboren in Utrecht rond 1850, komen aan bod in de Literaire Salon van 11 februari 2018.

Ze waren beroemd in hun tijd; A.S.C. Wallis debuteerde toen ze 19 was als literair wonderkind met een in Duitse verzen geschreven treurspel over Hertog Alva,” Der Sturz des Hauses Alba”. Toen ze pas 24 was werd ze benoemd tot erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Tot aan haar huwelijk met een 10 jaar jongere Hongaarse student, woonde ze aan de Maliebaan. Haar vader was de filosoof, theoloog en jurist Cornelis Willem Opzoomer.

Christine Doorman bleef ongetrouwd en woonde in de buurt van de Maliebaan. Ze liet meer dan 200 door haar geschreven of vertaalde boeken na, vooral sprookjes. Ze had al toen ze jong was het gevoel dat er een andere wereld school achter de zichtbare.

Haar meisjesboek “Lotgevallen van een Geit” trok in die tijd, het is 1888, veel lezers. Het bekendst werd ze toch als sprookjesverteller, waaronder de door haar vertaalde sprookjes van Andersen, met illustraties van Rie Cramer. En de verhalen van Selma Lagerlof met wie ze zich verwant voelde en heel goed bevriend was.

In samenwerking met Marijke van Dorst van Salon Saffier. Voordracht Boris van den Wijngaard.

Zondag 11 februari
16.00 uur
entree € 5,00             

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail