15 april: En wel hierom: een middag over Van Kooten en De Bie

Onder de titel En wel hierom brengt Podium Oost het unieke en legendarisch duo Van Kooten en De Bie  terug op het scherm. Op zondagmiddag 15 april gaat oud-journalist Harry van Dam, (Utrechts Nieuwsblad, AVRO en NOS)  in gesprek met Martin de Vries, media-ondernemer maar toen de creatieve editor van het duo. Hij was verantwoordelijk voor de montage van hun programma’s, waaronder het immens populaire Keek op de Week maar is ook tot op heden nog steeds betrokken bij diverse projecten van de heren.

Het belooft een middag te worden met een bonte aaneenschakeling van oude en ook nooit vertoonde scenes van Van Kooten en Bie op basis van een interview dat een bijzonder kijkje achter de schermen oplevert. En ongetwijfeld ontlokt Van Dam aan De Vries de nodige anekdotes uit de jaren van intensieve samenwerking met het duo Kees en Wim.

Van 1966 tot 1998 schreven Kees van Kooten en Wim de Bie nationale televisiegeschiedenis. Dit deden zij op een nooit eerder vertoonde, uniek humoristische wijze en in tientallen programmavormen. Door het spelen van een schier eindeloze reeks ‘vaderlandse standaardtypes’ hielden zij onze samenleving een heilzame (lach)spiegel voor, waarin generatie na generatie zich herkende.

De heren waren soms ook hun tijd ver vooruit. Toen Van Kooten en De Bie in 1981 de opkomst en ondergang van de Tegenpartij op de VPRO-televisie brachten,  konden zij niet vermoeden dat decennia later de politieke denkbeelden van de Haagse Vrije Jongens Jacobse en Van Es als hoogst actueel werden ervaren. De lijn van de Tegenpartij naar het gedachtegoed van Pim Fortuyn en Geert Wilders is moeiteloos te trekken.

Onder de paraplu van het in 1974 opgerichte Simplisties Verbond bevolkte een stoet van landgenoten hun satirische podium: naast Jacobse en Van Es met hun Tegenpartij verder onder anderen mijnheer Foppe, het hoeksteengezin Cor, Cock en Ab van der Laak, burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking, moeder Carla en zoon Frank van Putten, ingenieur Walter de Rochebrune en de Vieze Man, de oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof, de paniekerige bejaarde gebroeders Gé en Arie Temmes en zelfbenoemde Keek op de Week-deskundigen als de Nederlandicus dr. E.I. Kipping, Berendien uut Wisp, Prof. dr.ir. P. Akkermans en Oost-Europadeskundige dr. Clavan.

Uit deze  unieke erfenis van scherpe humor en satire heeft Martin de Vries het speciale programma En wel hierom samengesteld, dat hij in het interview met Harry van Dam met plezier toelicht.

Humor, verbluffende taalverrijking en frappante actualiteit voor jong en oud!

zondag 15 april
15:00 uur
Entree: 12,50
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail