4 mei: Herdenking. Filmprogramma en lezing

Filmprogramma De Bezetting
Het programma staat vanaf half april op de website

Vrijdag 4 mei
Tijd: vanaf 14.00 uur
Toegang: Gratis

Lezing : 
‘De kracht van Kunst’

Kunst is een belangrijk middel om een politieke boodschap over te brengen. Tijdens WO II gebruikt t de bezetter kunst en kultuur om de Nederlandse bevolking te doordringen van het Nationaalsocialistisch gedachtengoed. Op 27 november 1940 wordt daarom het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten opgericht. Doel; Nederlanders opvoeden naar de Nationaalsocialistische denkbeelden over Volksch bewustzijn.

Op 25 november 1941, moeten kunstenaars zich verplicht aansluiten bij de Kultuurkamer en moeten musea de kunst van Joodse kunstenaars, en socialistische of communistische kunst verwijderen.

Een kunstwerk? Dat moet figuratief zijn, realistisch liefst, zoals ‘het doordringend portret, het verstilde stilleven, het landschap met sfeer‘, vindt Tobie Goedewaagen, hoofd van het Departement en verantwoordelijke voor de Kultuurkamer.

Na de Dodenherdenking op 4 mei bent u welkom in Podium Oost bij een inleiding op de geschiedenis van de Kultuurkamer en de aangesloten kunstenaars door Mijnie Borghstijn. David Keuning, auteur van het boek  ‘de Bouwkunst en de nieuwe orde van 1940-1945‘ geeft een lezing en Boris van de Wijngaard draagt verzetspoëzie en propagandaverzen voor (o.v.b.).

Eddy de Jongh, emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis (iconologie en kunsttheorie) geeft een lezing over Eigen en Vreemd in de Nederlandse Kunst. “De figuur Rembrandt is in de oorlogsjaren in het nationaal-socialistisch gelid gezet. Gehuldigd als een op en top Arier” (uit de lezing voor het Verzetsmuseum door Eddy de Jongh).

Vrijdag 4 mei
Tijd: 20.45 – 22.00 uur
Toegang: Gratis

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail