10 juni: Wat Oost Weet: Cold Case

Oude Zaken, Nieuwe DNA- Methoden

Een Cold Case in Utrecht

Steeds vaker worden oude gevallen opgelost door nieuwe technieken. Op zondag 10 juni bespreekt Wat Oost Weet wat daar zoal bij komt kijken. We beginnen met de Marsdijk moord, die Utrecht-Oost op 4 mei 1986 deed opschrikken en in 2005 kon worden opgehelderd. Het was in Nederland een van de eerste moordzaken waarbij modern DNA- onderzoek de verdachte in een zogenaamde ‘cold case-zaak’ kon aanwijzen.

Op zondag 10 juni praten we over deze cold case en maken we een koppeling naar het heden. Zonder de vasthoudendheid van de Utrechtse politie, in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie, zou deze zaak nooit zijn opgelost.

Enkele hoofdrolspelers uit die spannende tijd, Officier van justitie Hester de Koning en Jan Zambeek van het Cold Case team Midden Nederland, zullen op deze zaak terugblikken. Ook geven ze inzicht in de manier waarop cold case-onderzoeken nu worden uitgevoerd.

Bas Defize, DNA deskundige van het University College Utrecht, laat zien hoe een dergelijk DNA-analyse in zijn werk gaat. Maar ook vertellen zij hoe in de loop van de jaren tussen de moord in 1986 en de uiteindelijke oplossing van de zaak in 2005 de politie een profiel kon schetsen van de dader, dat hem uiteindelijk tegen de lamp deed lopen.

In drie korte inleidingen gevolgd door discussies met de aanwezigen blikken we terug en vooruit. Recente voorbeelden van zaken, waarin DNA een belangrijke rol speelt zijn die van Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen.

Aan de orde komen ongetwijfeld ook juridische, morele, menselijke en technische dilemma’s. De zondagmiddag wordt georganiseerd door Wat Oost Weet.  Als je van te voren vragen of suggesties hebt, meld die dan via de website Wat Oost Weet.

Zondag 10 juni
Tijd 15.00 uur
Toegang € 5,-

Zie ook website WOW
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail