November: expositie Inge Uileman

‘Het landschap om de hoek’, schilderijen van Inge Uileman.

Niet voor niks heet de tentoonstelling van Inge Uileman (1954), het landschap om de hoek; het zijn de groene plekken om de hoek, de kleine natuurschatten waar bijna geen sporen van menselijke aanwezigheid te vinden zijn, die haar iedere keer inspireren om te gaan schilderen. Grote schilderijen (acryl op doek), liefst zo groot mogelijk, dat werkt het best.

Inge heeft haar atelier aan huis, waar ze sinds 2001 schildert. Meestal schildert ze van de foto´s die ze maakt in de omgeving van haar huis in Utrecht Oost, de singels, de Minstroom, het bos, de mooie plekken in Amelisweerd. Ze bestudeert de foto´s, het groen van de knotwilgen langs de Minstroom, als ze uitlopen in het voorjaar is het alsof je door een groene tunnel loopt. De kleuren die door de seizoenen heen heel anders worden, het gras is nu goudgeel.

Dat probeert ze vast te leggen, door goed te kijken naar wat ze het mooiste vindt. Dat naar voren te halen, uit te vergroten. Een beetje zoals de landschappen van David Hockney, de beroemde Engelse schilder die landschappen schildert. Dat spreekt Uileman aan, dat een landschap niet oubollig hoeft te zijn, en dat niet ieder blaadje hoeft te worden neergezet. Maar dat het ook modern kan, een paarse boom kan heel natuurlijk zijn.

De expositie is gratis te bekijken in de inloop van Podium Oost tijdens openingstijden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail