3 maart: lezing Harkje Benthem de Wilde

Wegens omstandigheden gaat de lezing niet door.

Harkje Benthem de Wilde, een vrouw op de barricade.

Eind 2019 is het honderd jaar geleden dat het actief kiesrecht voor vrouwen werd ingevoerd. Harkje Benthem de Wilde, de grootmoeder van moederskant van Yvonne van der Bijl, was een van de 88 vrouwen die al vóór 1919 toetraden tot een gemeenteraad. Harkje werd gekozen in Boskoop en daarna in Schiedam, waar ze ook de eerste vrouwelijke wethouder van onderwijs en sociale zaken werd. Tijdens de oorlogsjaren was ze de initiator van een verzetsgroep. Daarvoor werd ze in Kamp Vught gevangengezet. Maar ze zette haar carrière na de oorlog voort als locoburgemeester van Schiedam. Na haar dood (1966) werd ze geëerd met een straat in Schiedam: het Harkje Benthem-pad. Onlangs heeft Harkje een plaats gekregen in het boek ‘1001 Vrouwen in de 20ste eeuw’. Harkje maakt deel uit van Yvonne van der Bijls serie ‘Sterke Vrouwen’.

Deze lezing geeft een beeld van hoe een meisje, geboren eind 19e eeuw in een eenvoudig gezin op het Friese platteland, het bracht tot een succesvol lokaal politiek bestuurder in de 20ste eeuw.

Yvonne van der Bijl is publiciste, fotografe, beeldend kunstenaar en performer.

Zondag 3 maart
Tijd: 15.00 uur
Toegang: € 7,50 excl. servicekosten

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail