4 mei: Kind zijn in de Tweede Wereldoorlog

Na de Dodenherdenking op 4 mei praten we in Podium Oost over kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Er waren kinderen die zich de oorlogsperiode herinnerden als afschuwelijke jaren vol angst en dreiging. Er waren er die van huis weg moesten om elders te overleven, of aan te sterken. En tenslotte waren er ook kinderen die het ervoeren als een hele spannende tijd, zoals het later nooit meer zou worden.

Juliëtte Eichholtz, vertelt over haar boek ‘Kind in de Tweede Wereldoorlog’ waarin zij de grote diversiteit aan verhalen van kinderen tijdens de oorlog heeft opgetekend.

Station Maliebaan
Er waren de kinderen die op transport gesteld werden naar Westerbork en Vught en die vertrokken van station Maliebaan. Eveline De Vries van het Spoorwegmuseum vertelt over de opstelling van de Nederlandse Spoorwegen en de 129 Joodse kinderen die uit Utrecht weggevoerd werden.

Stolpersteine
Kinderen, die op een groeiend aantal plekken in de stad worden herdacht door middel van ‘ Stolpersteine’. Een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Leerlingen van het  St.Bonifatiuscollege vertellen over hun actie voor nieuwe Stolpersteine in de stad.

Zaterdag 4 Mei
Tijd: 20.45 uur
Toegang: Gratis

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail