5 mei: Het Utregs Requiem

Uniek muziekstuk over echte Utrechtse levens
Documentairemaker Ellen Blom, ensemble INSOMNIO, een projectkoor met leden uit NEON, brengen op 5 mei bijzondere verhalen in tekst en muziek samen in Podium Oost. De eerste editie van het Requiem in Podium Oost was tot tweemaal toe goed voor een uitverkochte zaal.

Het Utregs Requiem is een bijzonder muzikaal evenement. Het vertelt de levensverhalen van zes mensen uit de provincie Utrecht. Levens waarin miskenning en uitsluiting en soms geweld of misbruik een rol spelen. Levenservaringen waarvan je, zeker in een aantal gevallen, zou zeggen ‘hoe kom je daar bovenop’. Kenmerkend voor alle hoofdpersonen in het Requiem is de veerkracht die hen redt. De altijd aanwezige wil om af te rekenen met het verleden en een nieuw leven op te bouwen. De wil om betekenis aan hun leven te geven die ze diep in hun hart voelen. Met vallen en opstaan.

De levensverhalen zijn bewerkt tot een libretto: een liedtekst. Ze zijn door vier hedendaagse componisten op muziek gezet. Deze opmerkelijke Utrechtse levensverhalen vormen een requiem, in een moderne jas.

Arjen werd als kind zo gepest dat hij er PTSS aan over hield. Als een beschadigd mens zocht hij zijn weg. Motty vluchtte uit Iran om zélf te mogen denken. Wilma werd mishandeld en probeert te voorkomen dat de geschiedenis zich blijft herhalen. Gert trad het klooster in maar verliet het ook weer en zijn muziek redde hem. O’den was kindsoldaat en Robert werd van pleeggezin naar pleeggezin gestuurd.

Het requiem wordt uitgevoerd door vier musici uit ensemble INSOMNIO (Harp, cello, klarinet en viool) en een projectkoor met leden van Neon en 2 solisten. Composities van Monique Krüs, Reza Namavar, Willem Wander van Nieuwkerk, Renske Vrolijk. Libretto: Herman van Tongerloo. Met deze bijzondere productie, hopen alle partners verschillende overtuigingen bij elkaar te brengen. Eerst begrijpen, dan begrepen worden.

Zondag: 5 mei
Aanvang voorprogramma: 20.00 uur
Concert: 20.30 uur
Entree: € 10
Podium Oost, Oudwijkerdwarsstraat 148, 3581 LJ Utrecht. Bus 8, betaald parkeren in de straat, zondag gratis.
Informatie: 030 – 258 19 94

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail