23 juni: Debat wonen en ouderen in Utrecht Oost

Veel inwoners van Utrecht Oost blijven graag wonen in hun wijk als ze ouder worden. Ze zouden dan het liefst ook kleiner gaan wonen. Maar dat is een probleem in Oost. Er zijn maar weinig woningen geschikt voor ouderen. Op zondag 23 juni gaan Lucia Bomert van de coöperatie Rust en Reuring, Wouter Spijkerman, kwartiermaker nieuwe woonconcepten en Ellie Tap, adviseur van wonen voor en van 60 plussers met elkaar in debat over wonen voor ouderen in Utrecht Oost.

Hoewel ook het beleid van de landelijke overheid er op is gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, is dat in de praktijk vaak niet goed mogelijk. De voorzieningen daarvoor ontbreken veelal, het aanbod van goede, kleine (huur) woningen is heel beperkt en dat geldt ook voor de mogelijkheid tot nieuwbouw. Er zijn initiatieven van ouderen die zelf een woonproject willen beginnen maar ook dat stuit vaak op praktische bezwaren. Dat is jammer want zo komt ook de doorstroming op de woningmarkt niet op gang.
Lucia Bomert is van de coöperatie Rust en Reuring. Deze woongroep is al ruim 4 jaar bezig om een geschikte plek te vinden waar huurders en kopers samen kunnen wonen. Zij vertelt over de zoektocht en hun ervaringen.

De gemeente Utrecht heeft onlangs een speciale kwartiermaker ‘nieuwe woonconcepten’ aangesteld die ervoor moet zorgen dat er meer ruimte komt voor anders wonen. Doel is om op korte termijn te kijken waar nieuwe ouderenhuisvesting mogelijk is en hoe dat is te combineren met zorg. Eigenlijk heeft de kwartiermaker tot taak om het wiel opnieuw uit te vinden nadat de bejaarden- en verzorgingshuizen de afgelopen jaren zijn weggesaneerd. Wouter Spijkerman is die kwartiermaker, hij belicht de knelpunten en gaat in op vragen van bewoners. Ellie Tap is adviseur van wonen voor en van 60 plussers. Zij werkt bij de landelijke vereniging gemeenschappelijk wonen van ouderen en geeft praktische tips.

Datum:
Zondag 23 juni
Tijd: 16.00 uur
Toegang: € 5,00

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail