En ondertussen bij Podium Oost…

14 mei: En ondertussen in Podium Oost……

Ontmoetingscentrum zonder ontmoetingen
Het is doodstil aan Oudwijkerdwarsstraat 148. Normaal lopen er wekelijks tussen de 12- en 1400 wijkgenoten bij Podium Oost naar binnen. Nu openen Christa en Andy ’s morgens de deur en sluiten die om een uur of 1 weer, zonder dat een bezoeker voet over de drempel heeft gezet. Soms neemt Hanneke Immikhuizen poolshoogte, om er zeker van te zijn dat de medewerkers nog in goede gezondheid zijn. Voor de penningmeester van een wijkgebouw in zelfbeheer zijn het geen zonnige tijden. “Podium Oost dicht betekent bijna geen eigen inkomsten en die hebben wij juist zo nodig om de exploitatie sluitend te krijgen.”

Nieuwe Vrienden
Als de Podium Oost krant verschijnt is Podium Oost onder strenge voorwaarden weer beperkt open. Hanneke vraagt zich af hoe dat in de praktijk zal uitpakken. “In mijn hoofd ben ik vaak bezig met vragen als kunnen alle activiteiten wel doorgang vinden in een 1,5 meter samenleving, mogen de kwetsbare ouderen straks weer gewoon naar de senioreninloop? Het is fijn om te zien dat veel wijkbewoners ons in deze tijden steunen door Vriend van Podium Oost te worden. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Henk Mos, bestuurslid met de techniek van Podium Oost in de portefeuille noemt het ‘triest om te zien’ dat het gebouw door alle coronaperikelen nu al weken niet kan worden gebruikt. “Geen dansklasjes of bingo en wat ik zelf nog het meeste mis: de seniorendag op donderdag. En die donderdag is ook nog eens voor mij, Leen en Hans de klusdag. Altijd gezellig bij de gemeenschappelijke lunch en het soms met z’n drieën iets repareren wat alleen waarschijnlijk veel sneller ging. Maar ook minder leuk. Kortom, hopelijk gaan we snel weer volledig open want ik mis het wel.”

‘Coronaise’
Dat ligt anders voor secretaris Bruno van Veen. “Alle andere bestuursleden hebben een dagelijkse uitvoerende taak. Die zitten een paar keer per week in Podium Oost. Ik doe het vrijwilligersbeleid. Dat kan heel goed vanuit huis. Dus ik mis de gang naar Podium Oost minder.” Dat komt Bruno nu toevallig goed uit. “Ik heb een longziekte, weliswaar redelijk onder controle, maar toch. Aan mijn lijf geen Coronaise.”

“Ik was een van de eersten die zichzelf in semi quarantaine plaatste. Binnen blijven en alleen mijn hond uitlaten en boodschappen doen. Daar blijft het bij. Ik verveel mij niet. Klussen in huis, in de tuin, de hond natuurlijk, vrienden en familie op afstand weliswaar, lezen en iedere dag een workout. Om maar eens wat te noemen. En video vergaderen natuurlijk. Opmerkelijk hoe snel dat went.”

Onzekerheid
Doorgaans organiseert Podium Oost veel activiteiten zelf. De Uitknipper in onze krant staat er elke keer weer vol mee. Samen met de werkgroepen Cultura en Wat Oost Weet zorgt Fieke Ververgaert voor een wekelijks aanbod van activiteiten, cultureel, debatten en soms gewoon ontspannend. Van de ene op de andere dag kon de programmering in de prullenbak. Wat niet betekent dat Fieke achterover kan leunen. “We waren volop bezig om een weekend lang activiteiten te organiseren rond de start van de Vuelta in Utrecht. Het doorgaan daarvan was lang onzeker. Intussen is die helemaal geschrapt. Voor alle activiteiten geldt dezelfde onzekerheid. Wanneer mogen we weer open? Een mooi programma vergt maanden voorbereiding. We hadden ook al voor september en later activiteiten geboekt. Gaan die door en eventueel onder welke voorwaarden? We wachten maar af. Er zit niks anders op”

Studio Oost
Nieuwe ronde nieuwe kansen, denkt Podium Oost-voorzitter Hans Elsendoorn. “Toen we half maart hermetisch op slot gingen, dachten we vooral, hoe overleven we deze crisis en houden de mensen het vol die een sterke band met ons Podium hebben. We hebben wekelijks contact met de gemeente over ons wel en wee. Daar ontmoeten we veel begrip en bereidheid om mee te denken.”

Ruim 2 maanden later is de blik toch vooral op de toekomst gericht. “We zitten hoogstwaarschijnlijk nog een behoorlijke tijd vast aan de anderhalve meter maatregel. Dus we zijn met partners in de wijk en met de gemeente aan het onderzoeken of we wijkbewoners ook thuis kunnen bereiken. Bijvoorbeeld met Studio Oost, een live talkshow op radio/internet of misschien zelfs met beeld, waarbij mensen kunnen inbellen. Of het lukt is nu nog heel onzeker. Dus hou onze nieuwsbrieven en website in de gaten. Het zou mooi zijn als we het voor elkaar krijgen. Dan gaan we door als alles weer zijn normale gang kan gaan. Voor veel wijkgenoten blijft de drempel naar Podium Oost of andere locaties hoog. Om die actueel en live in contact te houden met de rest van de wijk is ook op langere termijn een prachtig streven.”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail